Ankara Şehir Rehberi

Genel Bilgi

Ankara ve çevresinde yapılan arkeoloji kazıları sonucunda tarihi Bronz çağındaki Hatti Uygarlığına kadar gider. Hatta Yontmataş devrinden kalma araçlar ortaya çıkarılmıştır. M.Ö. 2000’li yıllarda yöredeki ilk yerleşme merkezinin Anadolu’da ilk siyasal birliği sağlayan Hititler döneminde kurulduğu sanılmaktadır. İ.Ö. VIII. yy’da Frigyalıların eline geçmiş, İ.Ö. VIII. yy’da Frigyalılar Lidyalılara bağımlı hale gelmişlerdir, İ.Ö.547’de Lidya kralının Perslere yenilmesinden sonra da Pers egemenliği başlamıştır. Batı Anadolu’daki Sardeis ile İran’daki Susa kentleri arasında uzanan Kral yolu üstünde yer alan Ankara, Persler döneminde önemli bir konaklama ve ticaret merkezi haline gelmiştir.
Ankara, Türkiye’nin en kalabalık ikinci, dünyanınsa en kalabalık otuz sekizinci kentidir. Anadolu’nun merkezinde yer alan Ankara, önemli bir ticaret ve endüstri merkezidir. Ülkemizin yönetim merkezi olan Ankara; T.B.M.M, bakanlıklar, siyasi parti merkezleri ve çok sayıda büyükelçiliğe ev sahipliği yapmaktadır. Kurtuluş Savaşı’mızın idare edildiği bir merkez olarak, adı milli mücadelemizin sembolü haline gelen Ankara 13 Ekim 1923 yılında başkent olmuştur. Ülkenin tam merkezi olarak görülen şehir stratejik önemi nedeniyle başkent olmuştur ve merkezde olması nedeniyle “Türkiye’nin Kalbi” olarak anılmaktadır. Ankara aynı zamanda tüm dünyada Ankara Kedisi, Ankara Keçisi ve Ankara Tavşanı ile de meşhurdur. Ankara’nın ilçeleri; Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Sincan, Yenimahalle, Akyurt, Ayaş, Bala, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk,Elmadağ, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kalecik, Kazan, Kızılcahamam, Nallıhan, Polatlı ve Şereflikoçhisar’dır.

İklim

Ankara’nın geniş arazisinde iklim farklılıkları görülür. Güneyde, iç anadolu iklimi görülürken, kuzeyde Karadeniz İkliminin etkisiyle ılıman ve yağışlar görülebilir. Karasal İkliminin hüküm sürdüğü bu bölgede kış sıcaklıkları düşüktür ve sıkça yağış görülür, yazları sıcaklıklar yüksektir ve yağışlar oldukça seyrektir. En sıcak aylar Temmuz-Ağustos, en soğuk ay ise Ocak ayıdır. Kış aylarında hava sıcaklığı ortalaması 0°C civarında seyreder. Ankara kış aylarındaki dondurucu kuru soğuklarıyla, ayazlarıyla meşhurdur. Hava sıcaklığı çoğunlukla eksi dereceleri görür. Yaz aylarında ise ortalama sıcaklıklar 23 °C civarındadır, ancak hava sıcaklığı yaz aylarında 40°C’a kadar ulaşabilir. Bölgeye düşen yağış miktarları kuzey ve güney kesimlerde farklılık gösterir. Kuzeyde, Karadeniz yağış rejimi özelliği görülür ve yağışlar daha çok yağmur şeklindedir. Şehrin güneyinde ise İç Anadolu yağış rejimi görülür ve kar yağışı şeklinde kendini gösterir.

Ne zaman gidilir?

Yaz aylarında sıcaklıkların çok yükselmesi ve kış aylarında yaşanan dondurucu soğuklar sebebiyle şehri ziyaret etmek için iklim koşullarının en uygun olduğu dönem Nisan – Mayıs ve Eylül – Ekim dönemidir.

Yeme İçme

Ankara’da her tarz mutfaktan yemekler sunan restoranlar bulunmaktadır. Yeme içme konusunda en hareketli bölge Kızılay Meydanıdır. Öğrencilerle gençlerin yoğun olarak bulunduğu Bahçelievler 7. cadde ve Kuğulu parkada ev sahipliği yapan Çankaya Tunalı Hilmi caddesi, batıda ise Çayyolu Park caddesi öne çıkan caddelerindendir. Arjantin caddesi ise daha lüks restoranların bulunduğu bölgelerdir. Ankara’da Orta Anadolu mutfağı baskındır.

Gündüz Ne Yapmalı?

Ankara turistik bir şehir olmasa da, görülmesi gereken çok önemli noktaları da bünyesinde bulundurmaktadır. Bunlar içerisinde en önemli olan yer Ulu önder Atartürk’ün kabrinin bulunduğu Anıtkabir’dir. Aynı zamanda İsmet İnönü’nün kabride Anıtkabir’dedir. Anıtkabir içerisinde on adet kule vardır. Bunlar İstiklal Kulesi, Hürriyet Kulesi, Mehmetçik Kulesi, Zafer Kulesi, Barış Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Misak-ı Milli Kulesi, İnkılap Kulesi, Cumhuriyet Kulesi, Müdafaa-i Hukuk Kulesi’dir. Anıtkabir içinde yer alan Atatürk Müzesi de mutlaka ziyaret edilmelidir. Ayrıca Atatürk Orman Çiftliği’nde Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin bir benzeri bulunmaktadır. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’de gezilecek yerler listesine eklenmelidir. Bu müzede anadolu’da yaşamış medeniyetlere ait eser sergilenmektedir. 19 Nisan 1997 tarihinde İsviçre’nin Lozan kentinde 68 müze arasında birinci seçilerek “Yılın Müzesi” ünvanını almıştır. Tunalı Hilmi Caddesi, Bahçelievler 7. cadde ve Kızılay meydanı ise merkezde bir çok mağazayı ve yiyecek mekanlarını bulabileceğiniz bölgeler. Buralarda hem yemek yiyerek karnınızı doyurabilir, hem oyun cafelerde zaman geçirebilir hemde çevreyi gözlemleyerek sosyalleşebilirsiniz.

Gece Ne Yapmalı?

Ankara’da gece hayatı Kızılay, Tunalı Hilmi Caddesi, Arjantin Caddesi, 7. Cadde ve daha çok öğrencilerin tercih ettiği Sakarya Caddesi gece hayatının kalbinin attığı noktalardır. Ankara çok sayıda üniversite öğrencisine ev sahipliği yaptığından gece hayatı oldukça hareketlidir.Bunun dışında başkent Ankara kültürel açıdan oldukça geniş alternatifler sunar. Şehirde yer alan Devlet Tiyatrosu, Devlet Opera ve Balesi, Senfoni Orkestrası gösterileri ve konserleri şehirdeki gece hayatına farklı bir renk katar.

Alışveriş

Ankara’da alışveriş yapılabilecek çok sayıda alışveriş merkezi bulunmaktadır. Dünyaca ünlü markalara ait mağazaların yer aldığı bu alışveriş merkezleri ülkemizin de önemli markalarının satış noktalarına ev sahipliği yapmaktadır. Ankamall, Arcadium, Optimum, Bilkent Center, Mesa Plaza, Karum, Armada, Atakule, Cepa, Kent Park, Podium, Natavega, Anatolium, Panora, 365, Antares, A City, Ankuva, Contour, Galeria, Forum, Next Level, Metromall, Gordion, Taurus kentteki başlıca alışveriş merkezleridir. Çankaya’da bulunan Atakule Alışveriş Merkezi 125 metre yükseklikteki modern ve en eski alışveriş merkezi olarak şehrin sembollerinden biri haline gelmiştir. Şehrin en hareketli yerlerinden olan Tunalı Hilmi Caddesi’nde ve Kızılay’da da çok sayıda mağaza bulunur. Ulus yakınlarındaki Çıkrıkçılar Yokuşu’nda ise daha yerel ürünler satılmaktadır. Özellikle el yapımı ürünler, antikalar ve kente özgü eşyalar bulmak için en ideal yerdir.

Önemli Yerler

Anıtkabir
Atakule
Anadolu Medeniyetler Müzesi
Etnografya Müzesi
Kuğulu Park
Ankara Kalesi
Tunalı Hilmi Caddesi
Kocatepe Camii
Hacı Bayram Mosque
Eski Meclis Binası
Atatürk Orman Çiftliği
Atatürk Evi ve Müzesi
Harikalar Diyarı
Dikmen Vadisi
Kurtuluş Parkı
Gençlik Parkı
Karacabey Hamamı
Safran Hanı
Çengel Han
Çankaya Köşk Müzesi
Resim ve Heykel Müzesi
TCDD Müzesi
TRT Müzesi
Pembe Köşk
Augustus Tapınağı

 Havaalanı Ulaşım

Uluslararası Ankara Esenboğa Havalimanı, şehir merkezine 25 km. mesafededir. Ulaşım HAVAŞ ve Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı BelkoAir servisleriyle sağlanmaktadır.

Ankara Şehir Haritası